Wandelen, Fietsen, MTB en Paardrijden

Wandelen

In het Drents-Friese Wold zijn ruim 130 kilometer aan wandelpaden beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 bewegwijzerde wandelingen. Deze wandelingen vindt u ook terug op de wandelkaart van het nationaal park.

Langs twee natuurpaden staan informatieborden, die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Trek wel stevig schoeisel aan, want vooral buiten de zomer kan het hier en daar flink nat zijn.

Drents-Friese Wold wandelen

Fietsen en Mountainbiken

Fietsers kunnen terecht op tientallen kilometers fietspad van goede kwaliteit. Vanuit onder meer Diever kunt u beginnen aan een toeristische fietsroute door het Drents-Friese Wold van +/- 40 km, de route is gemarkeerd. U kunt deze route verlengen door de tocht te combineren met de route door het Dwingelderveld (41 km) of met de boerderijenroute (± 40 km) door het landgoed van Weldadigheid rond Vledder en Frederiksoord.

Voor hen die een grotere uitdaging zoeken zijn er drie MTB routes uitgezet, tezamen 47 kilometer lang. De routes zijn gemarkeerd en beschreven in een speciale folder.

Drents-Friese Wold fietsen

Paardrijden over de ruiterroutes

In totaal is 175 kilometer pad en zandweg beschikbaar voor paardenliefhebbers. Zowel de ruiterpaden als de huifkarroutes zijn bewegwijzerd. De ruiter- en huifkarroutes lopen door de boswachterijen Appelscha en Smilde, en door landgoed Berkenheuvel. Daarbuiten kunt u niet met paarden terecht. Bij de TIP’s en de bezoekerscentra kunt u een folder over deze routes afhalen.

Drents Friese Wold paardrijden

Uitzicht

Op twee plaatsen zijn uitkijktorens gebouwd, die een prachtig vergezicht bieden over het natuurgebied. Vanaf de Belvedère of Bosbergtoren in het Aekingerzand heeft u een wijds uitzicht over het stuivende zand, het beekdal en het glinsterende water van de Grenspoel. Aan de rand van het Doldersummerveld staat de uitzichttoren van het Drentse Landschap. Deze toren biedt u een uniek uitzicht over het omvangrijke Doldersummerveld. Vooral als de heide bloeit is het uitzicht onvergetelijk.

Impressie met drone gefilmd van de Bosbergtoren

Terug naar boven